“Just breathe.”

 

Wat is yoga? Is yoga iets voor de fijnste beschuitjes onder ons, de übergevoelige mensen, de zweefvliegers en de rare kwibussen? Iets wat je doet bij voorkeur bij kaarslicht, gehuld in wierooknevelen met geitenwollen sokken  aan en een ernstig gezicht ? Ondertussen een mantra hummend en met je ogen rollend?

Je zou het bijna denken als je een poosje je oor te luisteren legt in de yogawereld. Van Sanskriet namen die aangeven wat er van de cursisten verwacht wordt zoals pranayama, trikoasana, padmasana, tot het contact maken met je hartchakra, de filosofie uit de Yoga Sutra’s of Baghavat Gita, het mantra’s hummen wat een gekke indruk kan achterlaten en niet te vergeten de overleveringen waarin gesproken wordt over de bijzondere vermogens, zoals leren zweven, die je met yoga kan ontwikkelen. Voor een gemiddelde Nederlander ligt dit ver van de dagelijkse nuchterheid met rookworst.

Maar niets is minder waar. Yoga is er voor iedereen, hoe nuchter ook. Yoga heeft namelijk tot doel te verenigen. Het verenigen van lichaam, geest en ziel, je kleine ik en het Grote Ik, het op één lijn brengen van wat je denkt, voelt en doet en daar is niks bovennatuurlijks aan.

Yoga is daarnaast de perfecte manier om tijd voor jezelf te creëren. We weten allemaal dat tijd voor jezelf broodnodig is om op één lijn te komen met je binnenkant. Dat je tijd voor jezelf nodig hebt om de goede keuzes te maken die je verder helpen op pad naar dat wat je wil zijn.

Op de mat leer je luisteren naar de signalen van je lijf, maak je contact met je gevoel en observeer je je gedachten, ademhaling en indrukken. Hierbij is het de ademhaling die een bijzondere plek verdient. Bewust ademhalen brengt rust. Geheel ongemerkt activeer je het parasympathische zenuwstelsel en voor je het weet ben je in een ontspannen staat van zijn, de ‘zenmodus’ gaat aan. Je leert  luisteren naar de signalen van je lichaam,  vertrouwen op je eigen tempo, ritme en behoeftes. Je leert je energie goed gebruiken, zacht te zijn voor jezelf,  maar ook waar je je kracht vandaan kan halen in moeilijke momenten want ook dat is yoga.

Ervaar dit alles door doodgewoon tijd met jezelf door te brengen. Onvervangbare tijd, welbestede tijd, mooie tijd, gouden tijd, zinvolle tijd, yogatijd.

Ervaar je Zelf.

Ervaar Yoga.